Cemix

Toplinska izolacija

Povezani sustavi za vanjsku toplinsku izolaciju (ETICS)

Danas je opće poznato da su toplinski sustavi nezaobilazan element u novogradnji ili sveprisutnoj energetskoj obnovi. Uloga toplinskih sustava je da zaštiti konstrukciju objekta od atmosferskih utjecaja, smanji količinu utrošene energije potrebnu za grijanje i hlađenje, a pri tome djeluje i kao zvučna izolacija,  te na taj način omogućava zdravu mikroklimu ljudima koji borave u objektu. 

U praksi nije jednostavno odabrati pravi sustav s odgovarajućim komponentama, koji pružaju optimalnu toplinsku zaštitu, pa ćemo Vam u ovom poglavlju pokušati približiti toplinske sustave ovisno o vrsti izolacijskog materijala i dijelove toplinskih sustava.

Pregled toplinsko izolacijskih sustava:

1. Thermosystem STANDARD

ETICS sustav s pločama od ekspandiranog polistirena (EPS), za izolaciju objekata do 22 m visine. 

Prednosti:

Odličan odnos cijena/kvaliteta;

Jednostavnost izrade. 

2. Thermosystem STANDARD PLUS

ETICS sustav s pločama od ekspandiranog polistirena s grafitom, za izolaciju objekata do 22 m visine.

Prednosti:

Bolja izolacijska svojstva u odnosu na bijelu EPS ploču za 20%;

Jednostavnost izrade.

3. Thermosystem PREMIUM

ETICS sustav s lamelama kamene vune dimenzija 20x120 cm, gutoće cca. 90 kg/m3. Sustav je negoriv, zbog čega je pogodan za izolaciju svih objekata, uključujući i one iznad 22 m visine.

Prednosti:

Odlična paropropusnost i zvučna izolacija;

Negorivost.

4. Thermosystem PREMIUM PLUS

ETICS sustav s pločama kamene vune dimenzija 40x120 cm. Sustav je negoriv, zbog čega je pogodan za izolaciju svih objekata, uključujući i one iznad 22 m visine.

Prednosti:

Odlična paropropusnost;

Odlična zvučna izolacija;

Negorivost;

Dobar odnos cijena/kvaliteta.

Dodatni elementi sustava

ETICS sustavi, uz osnovne, sadrže i dodatne elemetne, koji olakšavaju izradu i omogućavaju kvalitetniju izvedbu i dugotrajnost izvedenog sustava:

Aluminijski profil za podnožje - Aluminijski početni profil s okapnicom pomaže prilikom postavljanja prvog reda ploča/lamela toplinske izolacije, zatvara donju stranu sustava.

Pričvrsnica s plastičnim/čeličnim trnom te čeličnim vijkom - Ovisno o opterećenju, izloženosti objekta vjetru, te njegovoj visini, postoji potreba za dodatnim mehaničkim učvršćivanjem toplinske izolacije. U tu svrhu koriste se pričvrsnice s plastičnim/čeličnim trnom ili čeličnim vijkom. Ovisno o nazivnoj brzini vjetra, izloženosti i visini građevine, postavlja se 6-12 pričvrsnica po kvadratnom metru toplinske izolacije. Duljina pričvrsnice ovisi o vrsti podloge i same pričvrsnice, te debljini sloja toplinsko izolacijskog materijala.  Za proračun broja pričvrsnica možete koristiti aplikaciju „Proračun pričvrsnica“.

PVC kutni profil s mrežicom - Kutni profil s mrežicom služi za izradu ravnih i čvrstih kutova.

Priključni profil za otvore - Osigurava brtvljenje od prodora vode između otvora i sustava.

Dilatacijski profil - Dugački objekti se dilatiraju otprilike svakih 20 m. Na mjestima dilatacija objekta obavezno se u toplinsko-izolacijski sustav mora ugraditi odgovarajući dilatacijski profil.

Okapni profil s mrežicom - Kod izbočenih dijelova objekta kao npr. balkona, gornjih rubova otvora, i sl. upotrebom okapnog profila s mrežicom voda se na odgovarajući način odvodi, kao ne bi dolazilo do podljevanja vode. Upotrabom ovog profila znatno se utječe na estetiku, te se produljuje vijek trajanja ETICS sustava.