ČETIRI FAZE KVALITETNOG opločavanja
Polaganje keramike izuzetno je složen posao koji zahtijeva pažljivu pripremu, precizno planiranje i visoku razinu stručnosti. Postoje mnogi parametri koje treba razmotriti kao i mnoga pitanja na koja treba odgovoriti. Sve će to odrediti materijale i tehnologiju potrebne za dovršetak projekta.

Možda najosjetljiviji dijelovi zgrada su površine koje su u kontaktu s vodom i njima treba posvetiti posebnu pozornost. Zahvaljujući suvremenim građevinskim materijalima, sada je lako postići besprijekornu završnu obradu, ali to zahtijeva osnovno znanje o materijalima i tehnologijama te pravi izbor proizvoda.
prva faza
Priprema podloge


Prva faza je priprema, koja je važna jer sljedeći slojevi mogu otpasti s nepravilno pripremljene površine. Renoviranje počinje demontažom, kada skrivene nepravilnosti postaju vidljive. Nakon sanacije istih slijedi izravnavanje podloge, jer se lijepljenje keramike preporuča samo na potpuno ravnu površinu. Bitno je osigurati adekvatnu prionjivost za podlogu, uz eventualno korištenje vezivnog mosta u slučaju lijepljenja keramike.

druga faza
Hidroizolacija

Druga faza je izvedba hidroizolacije, koja je važna u zatvorenim prostorima jer sprječava propadanje donjih slojeva (npr. voda koja ulazi iza tuš kabine oštetit će slojeve zida i poda). Na otvorenom sprječava ulazak vode u konstrukciju, jer zimi volumensko širenje smrznute vode uzrokuje oštećenja slojeva ili konstrukcije.

Više informacija
treća faza
Lijepljenje pločica

Treća faza je lijepljenje pločica. Mnogi pokušavaju uštedjeti pri kupnji ljepila za keramiku, ali u većini slučajeva to ne završava dobro za njihov budžet. Na primjer, za lijepljenje velikih formata keramike, neophodno je koristiti kvalitetnija ljepila. Jeftinija ljepila koja nisu namijenjena za takvu primjenu, jer ne mogu dugoročno izdržati temperaturne oscilacije uzrokovane podnim grijanjem.

Više informacija
četvrta faza
Fugiranje

Završna faza je fugiranje, pri čemu je također važno odabrati kvalitetne materijale koji će zaista opločene površine. Boja i trajnost primarni su faktori prilikom odabira, ali postoje i neke druge značajke koje mogu utjecati na našu odluku. U kupaonici se, primjerice, isplati odabrati fugirnu masu s vodoodbojnim svojstvima, ali postoji i proizvod s antibakterijskim svojstvima, koja su naročito korisna tamo gdje je higijena od velike važnosti.

Više informacija