Primjena MOrTOVA ZA ZIDANJE
Područje primjene
Područje primjene određuje svojstva koja se očekuju od mortova. Također, nije svejedno s kojim mortom će se zidati zidovi, jer određeni zidni elementi zahtijevaju mortove isključivo za tu namjenu i određenih svojstava. Za zidove izvedene od porobetona ili betonskih blokova ili čak od klinker opeke, potreban je drugačiji sastav mortova. Na primjer sposobnost zadržavanja vode, sadržaj zračnih pora i stabilnost, bitna su svojstva o kojima treba voditi računa, ovisno s kakvim elementima se zidovi izvode. 
PREPORUKE

Cemixov asortiman mortova za zidanje nudi rješenja za široku paletu zidarskih zadataka. Kod zidanja koristimo mort koji najbolje odgovara zadanom elementu zidanja.

Kod nosivih zidova normalne opterećenosti, kao i kod pregradnih zidova, možete odabrati mort MM5.

Za zidanje teže opterećenih zidanih konstrukcija možete odabrati mort MM10.

Za zidanje od porobetona (npr. Ytong) obično koristimo tankoslojni zidarski mort. Preporučena debljina sloja za zidanje poroznog betona je 3-5 mm, dok je za obične mortove za zidanje 10-15 mm.

Za nosive zidove od porobetonskih blokova, kao i za pregradne zidove od porobetonskih blokova, možete odabrati tankoslojne mortove M5 Poren i M5 Poren W.

Za jače opterećene nosive zidove od porobetonskih blokova, možete odabrati tankoslojni mort na bazi bijelog cementa M10 Poren W.

 

Za zidanje zidova od staklene opeke potreban je fleksibilni mort visoke čvrstoće. M10 Glas je cementni mort, koji je neutralan za staklo i bijele je boje, koje fugama daje estetski izgled vidljiv u budućnosti.

M5 Klinker mort preporučuje se za zidove od klinker opeke (kompaktno pečene opeke s niskim upijanjem vlage).