LJEPILA za pločice
Odabir pravog ljepila složen je zadatak za koji je potrebno poznavati svojstva podloge i pločica, te očekivana opterećenja i naprezanja. 

Standardna klasifikacija ljepila za keramiku uvijek je naznačena na pakiranju kombinacijom slova i brojeva. Kriteriji za odabir ljepila detaljnije su objašnjeni u nastavku. Općenito preporučujemo našu tablicu odabira proizvoda za keramičarske radove, koja uzima u obzir podlogu, vrstu i dimenzije keramike, opterećenja, te pruža pomoć pri donošenju odluke na temelju toga.
bitni aspekti prilikom odabira ljepila za keramiku

Pločice od različitih materijala imaju različitu moć upijanja. Pločice od pečene gline su vrlo dobre za većinu interijera, ali gres pločice imaju vrlo malu upojnost, dok su staklene obloge potpuno neupojne. Pločice od svijetlog prirodnog kamena sklone su diskoloraciji, pa je potrebno koristiti bijelo (S1 Flex W) ljepilo.

Pločice većih dimenzija prilikom lijepljenja zahtijevaju fleksibilno ljepilo zbog njihove velike toplinske ekspanzije. Pločice manje od 20 x 20 cm smatraju se poločicama malih dimenzija. Velikim formatom pločica smatra se keramika čija je površina veća od 1 m2 ili je jedna od stranica duža od 50 cm.

Unutarnje ili vanjske površine: opterećenje smrzavanjem. Suhe ili mokre površine: mehaničko i kemijsko opterećenje kloriranom vodom i sredstvima za čišćenje. Stupanj temperaturnih oscilacija: razvoj unutarnjih naprezanja i pomaka. Na primjer, hodnici prometnih poslovnih objekata izloženi su mnogo većem opterećenju ili naprezanju od hodnika u stanu ili vikendici.

Podjela ljepila prema vrsti veziva

Ovisno o vrsti veziva, razlikujemo ljepila za keramiku na bazi:

 • cementa,
 • disperzije i
 • reaktivne umjetne smole.

Osim navedenih, postoje i ljepila izrađena s drugim vrstama vezivima, ali ova tri pokrivaju više od 99% proizvoda na tržištu.

Od navedena tri, ljepila na bazi cementa najviše se koriste zbog jednostavne obrade i relativno niske cijene, te dobrog omjera cijene i vrijednosti.

Disperzijska i posebno reaktivna ljepila od sintetičke smole prvenstveno se koriste kada se obloge lijepe na neupijajuću podlogu (metal, plastika, staklo, itd.) ili kada se očekuju opterećenja veća od uobičajenih (kemijska, vlačna, itd.).

© Lasselsberger GmbH
EN 12002 / EN 12004
NORME ZA LJEPILA 

DVIJE USKLAĐENE NORME (EN 12002 I EN 12004) OBUHVAĆAJU LJEPILA ZA HLADNE OBLOGE, PREMA KOJIMA SE LJEPILA OZNAČAVAJU SLJEDEĆIM OZNAKAMA:

 • C: Cementno vezano ljepilo C1 ili C2
 • D: Disperzivno vezano ljepilo D1 ili D2
 • R: Reaktivna sintetička smola R1 ili R2

 

 • 1: Normalno ljepilo
 • 2: Poboljšano ljepilo

 

 • T: Ljepilo s reduciranim klizanjem
 • E: Ljepilo s produženim otvorenim vremenom (30 min)
 • F: Brzo vezujuće ljepilo (čvrstoća prianjanja nakon 6 sati već 0,5 N/mm2 )
 • S1: Deformabilno ljepilo s poprečnom deformacijom ≥2.5 
 • S2: Visoko deformabilna ljepila s poprečnom deformacijom ≥5 mm
PRIMJER
Ljepilo 8242 S1 FLEX M ima oznaku C2 TE S1. Što to točno znači?

To znači: 

"Poboljšano cementno, deformabilno cementno ljepilo, sa smanjenim klizanjem i produženim otvorenim vremenom".

Ima povećane zahtjeve, tj. ima veću prionjivost i tlačnu čvrstoću;
Sposobno je mijenjati svoj oblik, tako da može pratiti kretanja i toplinsko širenje ploča - uglavnom zbog toplinskih oscilacija (ovo je posebno važno za keramiku većih formata);
Zbog smanjenog klizanja, ploče postavljene na zid neće se pomaknuti sve dok proces vezanja ljepila u potpunosti ne završi;
A zahvaljujući produljenom otvorenom vremenu, položaj nepravilno postavljene keramike može se ispraviti unutar pola sata.

8242 S1 FLEX M