ODABIR MATERIJALA ZA FUGIRANJE
Mase za fugiranje ključni su element izgleda opločenih površina, jer osim povezivanja elemenata i ispunjavanja praznina, imaju i estetsku ulogu. Boja, glatkoća površine i ujednačenost teksture naših masa za fugiranje važni su za njihov izgled i ukupni učinak. Uz estetske zahtjeve, mjesto ugradnje (vani ili unutra), položaj građevinske konstrukcije (okomita ili vodoravna površina) i širina fuge koju treba izraditi također su važni čimbenici pri odabiru naših masa za fugiranje.
Odabir materijala za fugiranje ključan je korak u procesu polaganja pločica. Uloga fuga i osnovna razmatranja za njihov odabir opisani su u nastavku.
Uloga fuge
  • Masom za fugiranje ispunjavaju se praznine između pločica, odnosno fuge.
  • Štiti obloge od prodora vode, prljavštine i mehaničkih utjecaja.
  • Također je važna i estetski jer utječe na konačni izgled opločenih površina
Vrste fuga
  • Cementne fuge: ovo su najčešće korištene fuge. Pokazale su se zahvalnima i kod teže opterećenih opločenih površina.
  • Mase za fugiranje s vezivima od reaktivne sintetičke smole (epoksi): koriste se na površinama pod velikim opterećenjem, na primjer u bazenima, toplicama (termalni bazeni) ili objektima prehrambene industrije
© Lasselsberger GmbH
Kriteriji za odabir fuge
  • Svojstva ploče: izbor fug mase prvenstveno ovisi o svojstvima pločica. Za velike formate i vanjske obloge mora se odabrati fleksibilan materijal za fugiranje koji će izdržati promjene oblika ploča.
  • Mjesto primjene: na otvorenom, na jako opterećenim površinama ili u slučaju podnog grijanja, mogu biti potrebne druge vrste materijala za fugiranje. Na primjer, fuge s vezivima od reaktivne sintetičke smole (npr. epoksi) koriste se na površinama pod velikim opterećenjem.
  • Kemijski učinci: ako postoje jaka kemijska djelovanja u okolišu (npr. prehrambena industrija, termalne vode), preporučuje se kemijski otporna epoksidna masa za fugiranje.
  • Širina fuge: čak i kod većih širina fuga, odaberite materijal koji adekvatno ispunjava prazninu.
IZRAČUN POTREBNE KOLIČINE MASE ZA FUGIRANJE
Izračun potrebne količine mase za fugiranje:
Formula

Za određivanje količine mase za fugiranje možete koristiti sljedeću formulu. Dobit ćete približnu vrijednost zbog razlika u veličini i vrsti korištenih pločica.

Formula glasi:

((A+B)/AxB) x C x D x F=kg/m2

 

A = širina pločice (mm)

B = duljina pločice (mm)

C = debljina pločice (mm)

D = širina fuge (mm)

F = specifična potrošnja materijala (kg/dm3)

Vrijednost F:

SilverCol: 1,6

ProCol: 1,5

EpoxiCol: 1,6