DIZAJN PODNOG GRIJANJA: TRI DEBLJINE SLOJA, TRI RJEŠENJA
Sustavi podnog grijanja
Kao i kod većine radova na izgradnji i obnovi, ispravan odabir materijala za sustave podnog grijanja jamči kvalitetno rješenje i trajnost. Glavno pitanje uvijek je koliko nam je prostora dostupno za stvaranje potrebnog rasporeda slojeva. Cemix u ponudi ima prikladne materijale i razna rješenja.
SUSTAVI PODNOG GRIJANJA

Korištenje sustava podnog grijanja danas je uobičajeno rješenje za obiteljske kuće, stambene zgrade ili poslovne zgrade. Jedan od razloga njihove popularnosti je to što nude brojne prednosti u odnosu na tradicionalne metode grijanja. Njihova ugradnja ostavlja više prostora i više mogućnosti za opremanje interijera, zahtijevaju manji utrošak energije i omogućuje ravnomjerniju raspodjelu temperature za ljudsko tijelo.

 

Jedan od osnovnih uvjeta za izgradnju sustava podnog grijanja je formiranje odgovarajućeg sloja. Ugradnja različitih rješenja i vrsta sustava grijanja (električni ili hidraulički) zahtijeva različite debljine slojeva. Ako nemamo dovoljno prostora (visine), nije moguće koristiti podno grijanje. Ovaj problem može zadavati glavobolje posebice kod renoviranja postojećih zgrada i stanova.

Međutim, zahvaljujući Cemixovim proizvodima i razvoju, nema potrebe očajavati čak i ako je na raspolaganju samo malo prostora. Ovisno o debljini, tvrtka nudi niz materijala i rješenja, kao što je opisano u nastavku.

1. Debljina sloja: samo nekoliko milimetara

Ako imate samo nekoliko milimetara debljine sloja, tada u obzir dolaze samo električni sustavi podnog grijanja. U tom slučaju Cemix preporuča da se cijevi (grijaći kabeli) cijelom dužinom polažu direktno u poseban sloj ljepila ili u izravnavajući sloj od nekoliko milimetara. Za tu svrhu potrebni su posebni materijali koji su posebno razvijeni da izdrže naprezanja koja proizlaze iz naglih promjena temperature.

Za manje površine ili gdje je potrebna površina u padu, grijaće kablove treba ugraditi izravno u ljepilo za oblaganje. U ovom slučaju, Cemixov asortiman S1 Flex ljepila ojačanih vlaknima idealan je izbor. Obloga se polaže izravno na svježi sloj ljepila.

Ako se odlučite za ugradnju u nivelirajuću masu, ovisno o tome je li prostorija vlažna ili ne, Cemix nudi dva proizvoda: NivoPlus 3-15 u prvom slučaju i Nivo SP 0-20 samonivelirajuća podna masa za izravnavanje u drugom slučaju. U ovom slučaju redoslijed slojeva je sljedeći: samonivelirajuća podna masa za izravnavanje (s grijaćim kablovima), ljepilo za oblaganje, obloga.

2. Debljina sloja: nekoliko centimetara

Ako je dostupna debljina sloja od 2 do 4 cm, moguća je ugradnja hidrauličkih sustava podnog grijanja uz ograničenje upotrebe tankih grijaćih cijevi.

U ovom slučaju, dolazi u obzir rješenje koje je nastalo u suradnji Cemix i REHAU, jednim od najvećih i najinovativnijih svjetskih proizvođača rješenja u visokogradnji. 

Podni sustav RAUTHERM SPEED PLUS RENOVA posebno je dizajniran za projekte sanacije/rekonstrukcije. Budući je da zbog perforacija omogućena izravna veza između mase za izravnavanje s podlogom, ukupna konstrukcijska visina iznosi samo 20 mm. Također ima prednost što se može polagati na širok izbor podloga i, ovisno o sloju za izravnavanje podloge, po njemu se može hodati nakon samo 5 sati.

Zbog svojih posebnosti vrijedi istaknuti samonivelirajuću masu za izravnavanje podloga Nivo SP 10-30 koja je dio sustava. Cemixov proizvod za izravnavanje podova kod unutarnjih površina može se koristiti u stambenim prostorima, hidroizoliranim mokrim prostorijama, javnim zgradama i industrijskim prostorima. Može se nanositi u debljinama od 10-30 mm i zbog male specifične težine je optimalan izbor za prostorije u kojima nosiva konstrukcija može podnijeti samo mala opterećenja.

3. Debljina sloja: preko 4 cm

Ako su potrebne veće debljine izravnavanja (4-10 cm), preporučljivo je ugraditi cijevi sustava podnog grijanja u sloj estriha. Uz tradicionalne cementne estrihe, Cemix prvenstveno preporuča, tekući samonivelirajući anhidritni estrih Estrich FE.

Ovaj materijal odlikuju visoka čvrstoća i visoka toplinska vodljivost, te brza ugradnja. Pošto je materijal tekući, u potpunosti obavija cijevi grijanja, čime se značajno povećava učinkovitost sustava grijanja. Materijal se savršeno nivelira, tako da nema potrebe za korištenjem naknadnih masa za izravnavanje pologe, što smanjuje trošak investicije. Zahvaljujući tome, gotova površina se može izravno obložiti pokriti toplim ili hladnim podnim oblogama velikih formata, odmah nakon potpunog sušenja.

Rješenje za svaki problem

Prilikom ugradnje sustava podnog grijanja ili renoviranja starih stanova (osobito podova), vlasnici nekretnina mogu naići na mnoge probleme i mnoge zamke. Cemixov asortiman proizvoda i baza znanja ima rješenja za gotovo svaku situaciju i svaku primjenu. Prije početka izgradnje ili renoviranja svakako vrijedi posjetiti web stranicu tvrtke. Cemix ne samo da osigurava materijale koji su vam potrebni, već se možete obratiti i njegovom osoblju za stručna mišljenja, savjete i prijedloge za obnovu.