2263
THERMOFIX S

Ekološki prihvatljiv mort za fasade

Mort za toplinsko izolacijske ploče mineralne vune

  • Izvrsna paropropusnost: sadrži vapno hidrat. Omogućuje prozračivanje ziđa.
  • Ojačan vlaknima: Za homogeno izravnavanje različitih površina.
  • Veličina čestica 1,2 mm: za veću debljinu nanošenja u jednom sloju. Idealno za izolacijske sustave od mineralne vune.
  • Visok sadržaj veziva: povećano prianjanje.
  • Prikladno za lijepljenje izolacijskih ploča i za ugradnju mrežice od staklenih vlakana.
  • Za zgrade s visokim opterećenjem vjetrom.

Metoda obrade

  • Za ručnu i strojnu obradu
  • Za toplinsko-izolacijske radove novih i starih stambenih, javnih i industrijskih objekata. Prikladno za zidove od opeke i betonskih elemenata gdje je izvedena hidroizolacija, na glatkim betonskim površinama, pravilno pripremljene zidove od drvene vune (npr. Heraklit), na žbukanim i bojanim površinama. Može se koristiti kao vezni most na glatkim betonskim površinama ili na pločama od ekstrudiranog polistirena ugrađenim u konstrukciju kako bi se izbjegao toplinski most. Primjenjiv kao brzosušeći temeljni sloj na pločama od drvene vune. Preporuča se za lijepljenje termoizolacijskih ploča i lamela od mineralne vune , te za izvedbu armaturnog sloja.

Pakiranja

Broj proizvoda

Pakiranje

Broj proizvoda

K00617501

Pakiranje

25 kg

Prodajna mjesta

Upute za obradu

Saznajte više o tehničkim detaljima za obradu ovog proizvoda.

Zahtjevi za podlogu

Podloga mora biti u skladu s važećim normama, biti čvrsta, stabilna, bez slobodnih čestica, prašine, prljavštine, ulja, ostataka sredstva za odvajanje kalupa i iscvjetanja.
Preporuča se temperatura podloge između +5°C i +25°C.
UPOZORENJE: Mort treba nanositi samo na podlogu koja ima dovoljnu nosivost. Ako se izolacija nanosi na staru žbuku, nužno je pričvršćivanje tiplama jer nije moguće provjeriti dobro prianjanje stare žbuke na nosivu zidnu konstrukciju cijelom površinom. Također je neophodno postaviti pričvrsnice kada se izoliraju viski objekti ili velike kontinuirane površine.

Priprema podloge

Prije početka radova pokriti površine koje treba zaštititi! Eventualne nedostatke u zidu potrebno je popraviti najmanje tri dana prije početka radova. Uklonite svu žbuku koja se lako pomiče, ispunite velike pukotine i utore cijevi podložnom žbukom. U neožbukanom zidu uklonite mort za zidanje iz fuga, očistite površine od ostataka ulja za oplate. Ukloniti labave dijelove ožbukanih zidova, ukloniti otapalo ili disperzijsku boju na bazi vode. Stare betonske površine treba čistiti visokotlačnim uređajima za čišćenje. Sipke površine treba pripremiti dubinskim temeljnim premazom. Preporučljivo je pričvrstiti aluminijski profil za podnožja prije početka lijepljenja.

Miješanje

Thermofix S sistemski mort miješa se s vodom na gradilištu (cca. 7,0 litara po vreći). Miješanje se može obaviti ručno, ručnim mješačem s odgovarajućim nastavkom za miješanje ili PFT G4/G5 strojem za žbukanje s pužnicom D6-3 ili D4-3, uz pomoć naknadne miješalice. Mort ostaviti 10 minuta da sazrije, te ponovno promiješati.

Količina vode za miješanje: cca. Za 1 kg suhog praškastog proizvoda potrebno je 0,28 litara vode (cca. 7,0 l po vreći od 25 kg)
Potrošnja: za lijepljenje: cca. 6 kg/m2; za armaturni sloj: cca. 6 kg/m2. Navedene vrijednosti su orjentacijske i ovise u velikoj mjeri o kvaliteti i točnosti ravnine podloge.
Vrijeme primjene: 2 sata
Alati za nanošenje: zidarska lopatica, nerjavna lopatica, nazubljena lopatica.
Uvjeti obrade: temperatura podloge, materijala i zraka mora biti između +5°C i +25°C. Ne raditi na izravnoj sunčevoj svjetlosti, kiši, jakom vjetru. Svježe naneseni materijal treba zaštititi od kiše i brzog sušenja. Niže temperature i visoka vlažnost zraka produžit će vrijeme sušenja. Nikakav strani materijal ne smije se miješati s mortom.
Skladištenje, rok trajanja: na suhom i sjenovitom mjestu u neotvorenoj ambalaži 12 mjeseci od datuma proizvodnje.

Upute za obradu

1. Postavljanje termoizolacijskih ploča
U izolacijsku ploču od mineralne vune prije lijepljenja potrebno je "utisnuti" tanak sloj morta i to tako da se rukom utisne u materijal u ploču velikom snagom. Mort treba nanositi samo na tako pripremljene površine! Za ručno nanošenje, mort se nanosi na poleđinu izolacijske ploče metodom "rubno-točkasto", tako da se mort nanosi na poleđinu ploče rubno, a u sredinu ploče staviti još 3 točke. Za strojno nanošenje, nanesite mort na stražnju stranu ploča u W uzorku. U svim slučajevima minimalna pokrivnost od 40% osnovni je uvjet. Kod mineralnih izolacijskih lamela ljepilo se nanosi nazubljenom lopaticom na podlogu i cijelu poleđinu izolacijske lamele. Ljepilom obložene ploče postavljaju se na pripremljenu podlogu odozdo prema gore. Preporučljivo je pričvrstiti aluminijski profil za podnožja prije početka lijepljenja ploča. Pazite da između dvije izolacijske ploče nema ljepila. Nakon stvrdnjavanja ljepila, ploče se mogu mehanički pričvrstiti pričvrsnicama. Ploče od mineralne vune uvijek moraju biti pričvršćene tiplama!
2. Armaturni sloj
Nakon postavljanja pričvrsnica potrebno je ugraditi mrežicu od staklenih vlakana. Mort nanesite na izolacijsku ploču nazubljenom lopaticom, osiguravajući minimalnu debljinu sloja od 4 mm za izolacijske ploče od mineralne vune. Postavite potrebne kutne profile i ostale dodatke, zatim ugradite mrežicu od staklenih vlakana s preklapanjem od 10 cm. Najkasnije sljedeći dan nanesite drugi nanos morta za armaturni sloj.
3. Završni sloj
Stvrdnuto ljepilo grundirajte Putzgrund temeljnim premazom za žbuku i nanesite žbuku na osušenu površinu. Pri projektiranju sustava toplinske izolacije fasade potrebno je poštivati smjernice hrvatske udruge proizvođača toplinsko fasadnih sustava HUPFAS.

Postupak nakon nanošenja

Svježe naneseni materijal treba zaštititi od kiše i brzog sušenja.

Tehnički parametri

Datoteke

Tehnički list
Izjava o svojstvima

Kontakt obrazac

Imate dodatna pitanja u vezi Cemix proizvoda? Zanima Vas nešto o našim uslugama? Potreban Vam je stručni savjet? Možete nam postaviti pitanje putem kontakt forme. Mi smo uvijek dostupni za Vas! 

Možemo li vam pomoći?

Postavite nam svoje pitanje. Pišite nam kad god želite. Odgovorit ćemo u roku od 48 radnih sati.

Radno vrijeme: radnim danom od 7:00 do 15:00 sati.
E-pošta: info@cemix.hr

 

Tehnička pitanja

Tomislav Golubić, dipl.ing.građ. - tehnolog primjene 
Mobitel: +385 98 375 401
E-mail: Tomislav.Golubic@cemix.hr 

Kontakt forma

Kako biste poslali obrazac, prvo dajte svoj pristanak za učitavanje usluge reCAPTCHA