Cemix

Fasada nije trošak već pametna investicija


Fasada nije trošak već pametna investicija!

Početna investicija u fasadu objekta je svakako velika, no kako benefiti koje ona pruža opravdavaju taj trošak?

Tri su glavna razloga koje povezujemo s investicijom izrade fasade.

To je prvenstveno ekološka vrijednost u smislu toplinske izolacije. Ušteda na troškovima grijanja tijekom zimskog perioda na kućama s toplinskom izolacijom, za razliku od onih bez toplinske izolacije, je i do 60%. S druge strane, osigurava ekonomičnije hlađenje prostorija tijekom ljetnih mjeseci. Drugi vrlo bitan faktor je da služi i kao zaštita od atmosferskih utjecaja, kao i zaštita od buke. Kvalitetna vanjska izolacija i fasada sprječavaju pojavu toplinskih mostova, zbog kojih dolazi do pojave plijesni. Treći glavni razlog za izradu fasade je naravno estetska vrijednost. Kuća izgleda puno bolje, urednije i čišće kad je obložena lijepom fasadom, a fasada podiže i cjelokupnu vrijednost kuće.

Dugoročno gledano, ne bi trebalo niti razmišljati je li ugradnja fasade pravi korak jer povrat ove investicije je i više nego isplativ. Kako bi fasada bila funkcionalna i što dugotrajnija, ključno je koristiti kvalitetne proizvode i pravilno ih ugraditi. Profesionalci iz tvrtke Cemix će vam svojim savjetima sigurno pomoći u donošenju ispravne odluke prilikom izrade fasade.

U narednom dijelu ćemo vam približiti osnovne komponente fasada i objasniti funkcionalnost pojedinih slojeva.

Fasada_predpremazi

1.         Predpremazi

Cemix predpremazi za pripremu podloga prije nanošenja završno-dekorativnih žbuka imaju univerzalnu primjenu. Služe za poboljšavanje prionjivosti, izjednačavaju i reduciraju upojnost podloge i omogućuju njeno pigmentiranje. Mogu se koristiti na unutarnjim i vanjskim površinama. Služe i za sprječavanje prebrzog sušenja na zidovima od porastog betona prije žbukanja gipsanim podložnim žbukama. Cemix u ponudi ima predpremaz pod nazivom Putzgrund, koji je mliječno bijele boje ili po potrebi u tonu završno dekorativne žbuke.

 

Fasad_završne mineralne

2.         Završne mineralne žbuke

Cemix završno-dekorativne mineralne žbuke zaribane strukture koriste se za ožbukane zidove od opeke, prirodnog kamena, betona i porastog betona. Posebno su pogodne za sustave sa sanacijskim žbukama. Primjenjive su i na povezanim sustavima za vanjsku toplinsku izolaciju (ETICS) na osnovi ekspandiranog polistirena ili mineralne vune. Pogodne su za unutarnju i za vanjsku primjenu. U Cemix ponudi završno dekorativne žbuke možete pronaći pod nazivima Edelputz Extra Reiber (1, 2 i 4 mm) i Edelputz Extra Kratzer (1,5 mm).

 

Fasada_završne pastozne

3.         Završne pastozne žbuke

Cemix završne pastozne žbuke primjenjive su na nosivim mineralnim žbukama (npr. odgovarajuće ravnim podložnim ili finim žbukama), betonu, gips-kartonskim ili cementnim pločama i armaturnim slojevima povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju (ETICS). Akrilatne završno dekorativne žbuke su na bazi polimerne disperzije s dodatcima fungicida i algicida, a silikonske završno dekorativne žbuke su na bazi silikonskih smola i polimerne disperzije s dodacima fungicida i algicida. Gotove završno-dekorativne pastozne žbuke spremne su za upotrebu. Primjenjive su i na vanjskim i unutarnjim površinama. Cemix u svojoj ponudi ima široku paletu tonova za proizvode StrukturOLA Primo K (1,5 mm), StrukturOLA Primo R (2,0 mm), StrukturOLA Dekor K (1,5 i 2,0 mm), StrukturOLA Dekor R (2,0 mm), SiliconOLA K (1,5 i 2,0 mm), SiliconOLA R (2,0 mm), SiliconOLA Extra K (1,5 i 2,0 mm) i SiliconOLA Extra R (2,0 mm).

Fasada_decorol

4.         Decorol

Cemix Decorol je tvornički gotova pastozna žbuka na bazi akrilne disperzije s obojenim prirodnim zrncima, namijenjena ručnoj obradi. Decorol žbuka je vodoodbojna, otporna na udarce i smrzavanje. Ova pastozna završno-dekorativna žbuka nanosi se na mineralne podložne žbuke (cementne ili vapneno-cementne žbuke) i podnožja ETICS sustava. Decorol je proizvod namijenjen za vanjsku i unutarnju primjenu. Posebno je pogodan za podnožja i područja s većim mehaničkim opterećenjima. Dolazi u širokoj paleti boja, a u Cemix asortimanu razlikujemo Decorol, Decorol Ambiente i Decorol Exclusive proizvode.

 

Fasada_mortovi

5.         Mortovi za ETICS

Cemix u svojoj ponudi nudi i visokokvalitetne cement-polimerne gotove praškaste mortove. Mortovi iz ove kategorije koriste se za lijepljenje i armiranje toplinsko-izolacijskih ploča. Posebna kombinacija veziva i aditiva osigurava visoku prionjivost na toplinsko izolacijskim pločama od ekspandiranog polistirena (EPS) i mineralne vune (MW), kao i na uobičajenim mineralnim podlogama (beton, opeka, porasti beton, cementne ili vapneno-cementne podložne žbuke). Cemix mortovi za ETICS primjenjivi su i kao vezivni most za vapneno-cementne podložne žbuke na glatkim betonskim podlogama. Pod brendom Cemix, ovisno o namjeni razlikujemo sljedeće mortove za ETICS sustave: Styrokleber, Klebespachtel i Klebespachtel Weiss za lijepljenje i armiranje EPS ploča, te Thermofix K za lijepljenje, i Thermofix S za armiranje ploča od mineralne vune.

 

Fasada_thermo

6.         Thermosystem

Cemix u ponudi ima ETICS sustave sa sljedećim izolacijskim materijalima: Cemix Standard (sustav s pločama EPS-a), Cemix Standard Plus (sustav s pločama grafitnog EPS-a i bijelim mortom s mikrovlaknima za lijepljenje i armiranje), Cemix Premium (sustav s lamelama mineralne vune) i Cemix Premium Plus (sustav s pločama mineralne vune).