Cemix

Proizvodi - Mortovi za zidanje

U prošlosti su se za međusobno spajanje i učvršćivanje raznih elemenata za zidanje (kamen, opeka) najčešće kao vezivo koristili blato, glina, vapno, gips, tras, i na pojedinim mjestima materijali svojim svojstvima slični cementu, te njihove međusobne mješavine. Danas se kao vezivno sredstvo najčešće koristi vapno (gašeno ili hidratizirano) i cement. Kod sanacija povijesnih građevina kao hidraulični vezivni materijal u mortu se koristi vapneni hidrat i tras.
 
Presjek elemenata zida
 
 
Presjek elemenata zida:
1. Zid od opeke
2. Cementni špric
3. Podložna žbuka
4. Fina žbuka
5. Predpremaz
6. Završna žbuka ili boja

 

 

 

Faktori koji utječu na odabir zidarskog morta 

1. Namjena - zidanje novih ili sanacija starih zidova

2. Vrsta građevine

    a. Novogradnja - odabir morta za zidanje ovisi o vrsti materijala kojim se izvode zidarski radovi (opeka, betonski blokovi i sl.) i projektiranim opterećenjima zidova → MM5 i MM10
 

3. Mortovi prilagođeni vrsti materijala za zidanje

     a. Za klinker opeku → M5 Klinker
     b. Za elemente od porastog betona → MM5 Thermo ili M5 Poren
     c. Za glinenu opeku →  MM5 Thermo, MM5
     d. Za staklenu opeku → M10 Glas
 

4. Svojstva toplinske izolacije

Svojstva toplinske provodljivosti morta za zidove moraju biti ujednačene s materijalom kojim se zida. Kod modernih visokoporoznih zidnih elemenata  (npr. Wienerberger Porotherm, Unipor i sl.)  preporučeno je korištenje toplinsko- izolacijskog morta MM5 Thermo.

5. Razredi mortova za zidanje prema čvrstoći

Norma  HRN EN 998-2  klasificira mortove za zidanje prema tlačnoj čvrstoći.   Proizvodi tvrtke Cemix pod nazivom MM5 i MM10 svrstavaju se prema usklađenim europskim normama u razrede M5 i M10.

6. Način obrade 

     a. Strojno
     b. Ručno

 

Pakiranje
Cemix mortovi za zidanje opće namjene (oznake G prema normi HRN EN 998-2) isporučuju se u vrećama od 25 kg i 40 kg, a lagani mort (oznake L prema normi HRN EN 998-2) MM5 Thermo isporučuje se u pakiranju od 50 l. Na gradilištu se, osim vode, u suhi mort ne smiju dodavati nikakvi drugi materijali. Nakon ručnog ili strojnog miješanja Cemix mortovi za zidanje odmah su spremni za ugradnju. Na veća gradilišta mort se može dopremiti u silosu na koji je montiran horizontalni mješač, a u cilju veće učinkovitosti rada i zaštite okoliša.
 

Tablica potrošnji materijala po m2 zida