Cemix

Ugradnja nove ili obnova postojeće fasade? Na pravom ste mjestu, mi imamo sve!


Ako do sada niste odlučili da li toplinski izolirati vaš objekt, sada je pravo vrijeme. Svjedoci smo da su cijene energenata svakim danom sve više, a mogućnosti za uštedu bez pravilne toplinske izolacije objekta, sve su manje. Preko vanjskih zidova objekta „izgubimo“ znatne količine utrošene energije, što za grijanje, a što za hlađenje. Osim cijena energenata treba imati u fokusu i ubrzane klimatske promjene, koje su posljedica neefikasnog korištenja fosilnih goriva. 

U današnje vrijeme klimatskih ekstrema, uloga fasade nije više samo estetskog karaktera, već i da osigura zaštitu objekta, te pruži ugodniji i zdraviji boravak krajnjim korisnicima

Bez obzira kakvi su vaši zahtjevi, Cemix može ponuditi certificirane fasadne sustave dokazane kvalitete, te na iste daje garanciju kvalitete, ovisno o sustavu od 8 do 12 godina.

Sustavi su podijeljeni ovisno o vrsti toplinske izolacije:

  • Cemix Standard, sustav s bijelim EPS-om, odlikuje ga jednostavna i brza ugradnja, te najpovoljnija cijena uz jamstvo do 8 godina
  • Cemix Standard Plus, sustav s grafitnim EPS-om, nudi 20% bolja izolacijska svojstva, te je najbolji omjer cijene i kvalitete, uz jamstvo do 10 godina
  • Cemix Premium, sustav s lamelama kamene vune koje su prilagodljive za svaku podlogu, odlikuje ga izvrsna paropropusnost uz jamstvo do 10 godina
  • Cemix Premium Plus, sustav s pločama kamene vune izvrsne paropropusnosti uz jamstvo do 12 godina

 

Puno je parametara koji direktno utječu na dugotrajnost i kvalitetnu izvedbu fasade, zato je bitno da radovi budu izvedeni prema pravilima struke, uz isključivo korištenje materijala koji su propisani za svaki sustav, te odabir pravilnog tona završno dekorativne žbuke. 

Kako bi se na ovim sustavima smanjio rizik od pojave pukotina, preporučljivi faktor svjetlosti (H) završne žbuke, ovisno o vrsti veziva mora biti:

- Žbuke na bazi umjetnih smola (akrilne): H≥25

- Silikonske žbuke: H≥30

Obnova postojeće fasade? 

Kod nas je uvriježeno mišljenje da jednom kada se fasada izvede, ona je vječna. To u pravilu nije tako, te kako bi produžili vijek trajanja fasade i zadržali njezina svojstva, potrebno ju je održavati. Ovisno o uvjetima u kojima se objekt nalazi, potrebno je osvježiti fasadu, prema potrebi oprati je vodom pod pritiskom, a preporuka je svakih 10 do 15 godina obojati i na taj način je dodatno zaštititi. Ako se objekt nalazi u agresivnoj okolini, koja je npr. Izložena agresivnom djelovanju morskog okoliša, održavanje fasade mora biti i intenzivnije.

Boju za osvježavanje postojećih fasada odabiremo ovisno o vrsti toplinske izolacije, odnosno vrsti završno dekorativne žbuke koja se nalazi na postojećoj fasadi.

Ako je ugrađen sustav s ekspandiranim polistirenom (EPS), pretpostavka je da je kao završni sloj nanesena akrilna završna žbuka, stoga kao boju preporučamo Cemix Egalisation, uz prethodno nanesenu impregnaciju Cemix Tiefengrund.

Ako je ugrađen sustav s mineralnom vunom (ploče ili lamele), pretpostavka je da je kao završni sloj nanesena silikonska završna žbuka, stoga kao boju preporučamo Cemix SiliconTOP, uz prethodno nanesenu impregnaciju Cemix Tiefengrund.

Osim pravilnog odabira fasadne boje, treba voditi računa i o tonu boje, kao što je i slučaj kod odabira tona završnih žbuka.

Na taj način ste osigurali da Vaša fasada bude trajnija i duže služi svojoj namjeni.